Senzorické projevy hotového vína nejsou ovlivněny pouze geologickou polohou vinohradu a jeho mikroklimatem. Dalším faktorem rozhodujícím o finální podobě vína je mikroflóra hroznu, konkrétně dominující vinařská kvasinka S. cerevisiae. Oproti komerčním preparátům „domestikovaných“ kvasinek služba Moravská kvasinka nabízí autochtonní S. cerevisiae, jenž ovlivňuje strukturu vína, zejména vyváženost jednotlivých elementů jako jsou zbytkový cukr, extrakt, kyseliny a třísloviny. Víno díky Moravské kvasince dosahuje komplexnějšího charakteru.
Vyizolované kvasinky byly charakterizovány z hlediska biochemické a technologické aktivity a testovány například na osmotoleranci, etanolovou toleranci a na vliv teploty při fermentaci. Z široké škály kvasinek byly vybrány „ty nejlepší“ reprezentující druhy a podléhaly dalším fermentačním zkouškám, které byly vyhodnocovány také pomocí chemické a senzorické analýzy. Získané výsledky zároveň posloužily jako soupis technologických vlastností pro správné vedení procesu.
Moravská kvasinka tak nabízí ještě větší vyzdvihnutí autenticity a originality vašeho vína.