Často se setkáváme s otázkou zda můžeme zaručit, že izolovaná kvasinka, kterou vinaři připravíme je opravdu ta “Vlastní“ a nejedná se o kvasinku přinesenou špačky z jiných oblastí.
Důležité je si definovat pojem Vlastní kvasinka. Jedná se o kvasinku S. cerevisiae, jenž je trvalejší součástí biologického společenství mikroorganismů daného vinohradu. Tato kvasinka mohla být kdysi v minulosti přinesena na lokalitu stěhovavým ptactvem, ale pokud se dokázala adaptovat na dané podmínky a podařilo se jí včlenit do tohoto společenství, stala se kvasinkou vlastní. Problematika mikrobiologických společenstev a jejich diverzity je opravdu složitá a věnuje se jí řada výzkumných pracovišť po celém světě.
Abychom výše zmíněnou domněnku eliminovali, vytvořili jsme řadu procesních kroků, prostřednictvím kterých získáme pro vinaře dominantní kvasinku S. cerevisiae.
· Ne každý vinohrad je vhodný pro izolaci Vlastní kvasinky – prospekce lokality naším zaměstnancem.
· Realizujeme plošný odběr reprezentativního vzorku hroznů révy vinné - eliminace náhodného získání kvasinky s minoritním zastoupením v rámci celé vinice.
· Zpracování hroznů přímo ve vinici – eliminace konataminace vzorku cizí mikroflórou např. ze sklepního hospodářství.
· Izolace dominantní kvasinky S. cerevisiae, až po dokončení spontánní fermentace v laboratoři EPS biotechnology. Prostřednictvím auto - regulace kvasného procesu dochází k eliminaci biologické aktivity jednotlivých kvasinek a bakterií. Aktivní zůstává dominantní kvasinka.